ایران؛ شانزدهمین عضو کارگروه تفکیک گروههای خونی
نادر
به گزارش سوالات احکام و شرعی در خبر ایران؛ شانزدهمین عضو کارگروه تفکیک گروههای خونی
نادر به گزارش سوالات شرعی و احکام، سازمان انتقال خون ایران به عنوان اولین کشور مسلمان که انجمن بین المللی خونهای نادر پیوسته است تا کنون یک هزار و ۲۰۰ اهدا کننده از گروههای مختلف خون نادر شناسایی و در بانک اطلاعاتی ثبت کرده است.
عبادالله سالک مقدم معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون ایران، به مناسبت ۲۱ دی روز ملی خونهای نادر، خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعداد ۳۵۴ واحد خون نادر به صورت منجمد در دمای منفی ۸۰ درجه سانتی گراد جهت تزریق به بیماران در مواقع لزوم ذخیره شده است که طبق نیاز و اعلام بیمارستانها تحت شرایط کاملاً ویژه در اختیار بیمارانی که دارای این گروههای خونی هستند، قرار میگیرد.
وی افزود: تا به حال ۴۵ سیستم گروه خون و بیش از ۳۶۰ آنتی ژن مربوط به دارندگان گروههای خونی نادر کشف شده و هر سال، تعداد بیشتری در حال شناسایی است.
سالک مقدم ادامه داد: اگر مشابه گروه خونی یک فرد در هر هزار تا ۵ هزار نفر وجود داشته باشد، گروه خونی آن فرد، نادر است و اگر در جمعیت ۵ هزار نفر یا بیشتر مشابه نداشته باشد، به عنوان گروه خونی بسیار نادر محسوب میشود.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون با اشاره به سابقه شناسایی خونهای نادر در دنیا و ایران، گفت: در سال ۱۳۴۳ هجری شمسی کارگروه بین المللی در این خصوص تشکیل شد و هدف این بود که اگر برای بیماری با گروه خون بسیار نادر در هر کشوری، اهداکننده با گروه خونی مشابه آن بیمار پیدا نشود، امکان پیدا کردن خون سازگار در بین اهداکنندگان دیگر کشورهای دنیا مهیا شود.
وی افزود: تا به امروز تنها ۲۷ کشور، تکنولوژی و دانش تفکیک گروههای خونی نادر را داشتهاند و توانستهاند در این کارگروه عضو شوند که ایران شانزدهمین کشور عضو این کارگروه است.
سالک مقدم در مورد روز ملی خونهای نادر، تصریح کرد: ۲۱ دی ماه به مناسبت شناسایی و تأمین خون یک کودک با گروه خون بمبئی به نام روز ملی خون نادر نامگذاری شد و عمل جراحی این کودک ۱۸ ماهه با تأمین خون نادر و ارسال آن به شهر تبریز در سال ۱۳۹۰ با موفقیت انجام شد.
وی در مورد خطر تزریق خون ناسازگار به دارندگان خون نادر گفت: باید خون سازگار به فرد تزریق شود چون در صورت تزریق خون ناسازگار، بدن گیرنده علیه آنتی ژنهایی که بدن او فاقد آن است، آنتی بادی میسازد و فرد گیرنده ممکن است دچار عوارض شود و برای او خطر جانی در بر داشته باشد.
وی افزود: روی سطح گلبول قرمز، مواد و ترکیبات پروتئینی وجود دارد که آنتی ژن نامیده میشود که ژنهای تولید کننده آنها به صورت موروثی از والدین به فرزندان منتقل میشود که وجود برخی از آنها میتواند گروه خون ما را تعیین کند که برای مثال اگر گروه خون شما A باشد، بر روی سطح گلبول قرمز خون شما آنتی ژن A وجود دارد.
سالک مقدم افزود: در واقع سیستم گروه خون ABO که بیشتر افراد با آن آشنایی دارند، سیستم اصلی گروههای خونی است و سایر سیستمها مانند Kell ،Duffy ،Kidd جز سایر گروههای خونی و اصطلاحاً گروههای خونی فرعی هستند.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان در مورد فرایند تأمین و نگهداری خون نادر، گفت: بعد از شناسایی افراد با خون نادر، خون اهدایی فرد طی روشهای خاص آماده سازی شده و پس از افزودن مواد محافظت کننده به آن، در دمای منفی ۸۰ درجه سانتی گراد ذخیره میشود تا در زمان نیاز بیماران در کمترین زمان ممکن در اختیار آنان قرار گیرد و تاکنون ۱۰۰ واحد خون بسیار نادر در بانک خونهای نادر سازمان ذخیره سازی شده است و ۱۷۰ اهدا کننده از این گروه نیز شناسایی شدهاند.
وی افزود: تا کنون با بررسی و آزمایش حدود چهل هزار نفر از اهداکنندگان خون سراسر کشور در سازمان انتقال خون، تعداد ۱۲۰۰ نفر به عنوان اهداکننده خون نادر در بانک اطلاعاتی قرار گرفتهاند که شامل ۹۵ درصد اهداکننده مرد و ۵ درصد اهداکننده زن است.
سالک مقدم خاطر نشان کرد: از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ بیش از ۲۸۰ واحد خون نادر برای مصرف بیماران نیازمند به این خونها به مراکز درمانی ارسال شده که ۱۴ واحد از این خونهای ارسالی مربوط به سال جاری بوده است. امیدوارم از خبر ایران؛ شانزدهمین عضو کارگروه تفکیک گروههای خونی
نادر راضی بوده باشید.
ایران؛ شانزدهمین عضو کارگروه تفکیک گروههای خونی
نادر در تاریخ ۲۰۲۴-۰۱-۱۱ ۰۲:۳۸:۳۴