داغ دل «آلپ ایران» تازه شد/ تکرار دوباره حادثه «بهمن» در
آذر!

به گزارش سوالات احکام و شرعی در خبر داغ دل «آلپ ایران» تازه شد/ تکرار دوباره حادثه «بهمن» در
آذر!
سوالات شرعی و احکام – گروه استان‌ها: روز جمعه خبر مفقود شدن یک تیم کوهنوردی در ارتفاعات اشترانکوه نگرانی‌ها برای ثبت حادثه‌ای تلخ در «آلپ ایران» را دوباره ایجاد کرد، موضوعی که چند ساعت بعد با پیدا شدن اجساد تعدادی از کوهنوردان رنگ واقعیت به خود گرفت.
هر ساله خبر مفقود شدن کوهنوردان در اشترانکوه از سوی رسانه‌ها مخابره می‌شود و گاهی این خبر همراه با حوادث تلخی است که نمونه آن را در آذرماه سال ۱۳۹۷ دیدیم، جایی که یک تیم کوهنوردی زیر بهمن دفن شدند.

منطقه «بهمن خیز» است
مطابق اطلاعات اعلام‌شدن از سوی هلال‌احمر لرستان روز گذشته یک تیم ۹ نفره به منطقه «سن‌بران» ازنا صعود می‌کند؛ اما متأسفانه درگیر بهمن می‌شود. از این ۹ نفر دو نفر اهل شهرستان ملایر استان همدان و مابقی اهل لرستان هستند.
در ساعات نخست حادثه دو نفر مصدوم شده و در مجموع چهار نفر نجات پیدا کردند؛ اما پنج نفر دیگر متأسفانه زیر بهمن گرفتار می‌شوند.
به‌محض اطلاع حادثه رخ‌داده تیم‌های امداد و نجات کوهستان و تیم‌های امداد و نجات هوایی با بالگرد به منطقه حادثه اعزام می‌شوند؛ اما نتیجه جست‌وجو و تلاش‌ها پیدا کردن اجساد برخی کوهنوردان مفقود شده بود.
منطقه وقوع حادثه در اشترانکوه یک منطقه «بهمن خیز» است و در این خصوص هشدارهای لازم بارها داده شده است، چیزی که برخی کوهنوردان به آن توجه نکرده و نکات ایمنی و ارزیابی منطقه در صعود را جدی نمی‌گیرند.
مدیرکل مدیریت بحران لرستان: هشدار داده بودیم!
مهدی پازوکی روز جمعه در گفت‌وگو با رسانه‌ها در تشریح آخرین وضعیت کوهنوردان گرفتار شده در ارتفاعات سنبران در «اشترانکوه»، اظهار داشت: یک تیم ۹ نفره روز گذشته علی‌رغم هشدارهای اداره کل مدیریت بحران استان و شهرستان ازنا مبنی بر عدم صعود کوهنوردان و گردشگران به ارتفاعات، از دورود به ارتفاعات «سن‌بران» صعود می‌کنند که متأسفانه درگیر بهمن می‌شوند.

وی گفت: این ۹ نفر از استان‌های همدان (دو کوهنورد ملایری) هفت نفر لرستانی (یک نفر بروجردی و شش نفر دورودی) بودند که چهار نفر از آنها مصدوم شده و از طریق بالگرد به بیمارستان امام جعفر صادق (ع) الیگودرز منتقل می‌شوند و پنج نفر هم در زیر بهمن مفقود می‌شوند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان با اشاره به اینکه هویت پنج نفر مفقودی مشخص است، افزود: از این پنج نفر دو نفر ملایری، دو نفر دورودی و یک نفر بروجردی است.
پازوکی، ادامه داد: با تلاش بسیار تاکنون اجساد دو کوهنورد پیدا شده و به بیمارستان منتقل شد.
اجساد برخی از مفقودان هنوز پیدا نشده است
وی با بیان اینکه پنج تیم کوهنوردی شامل یک تیم زمینی و چهار تیم هوایی در مجموع ۲۵ نفر از کوهنوردان زبده در انجام عملیات جست‌وجو حاضر هستند، افزود: از شهروندان و هم استانی‌ها خواهش می‌کنیم اطلاعات را از طریق رسانه‌های رسمی و اداره کل مدیریت بحران کسب کنند و به شایعاتی که در فضای مجازی ممکن است منتشر شود توجه نکنند و تحت هیچ شرایطی به منطقه مراجعه نکنند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان با اشاره به ناایمن بودن منطقه به دلیل ریزش بهمن، گفت: منطقه ممکن است مخاطراتی برای هم‌وطنان و شهروندان در پی داشته باشد.
پازوکی با اشاره به اینکه نیروهای امداد و نجات هلال‌احمر و تیم‌های تخصصی کوهنوردی در منطقه مستقر هستند، افزود: امیدواریم با تلاشی که انجام می‌شود اخباری از سرنوشت مفقودین کسب کنیم.
وی با بیان اینکه تا کنون چندین سورتی پرواز انجام شده است، افزود: مشکلی از لحاظ امکانات و تجهیزات در منطقه وجود ندارد و در صورت نیاز تجهیزات لازم به منطقه اعزام خواهد شد.
اورژانس مرگ ۵ کوهنورد را تأیید کرد
محسن آدینه وند رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی لرستان هم پیش‌ازاین در گفت‌وگو با خبرنگار سایت احکام با اشاره به گرفتار شدن ۹ کوهنورد در بهمن «اشترانکوه»، اظهار داشت: چهار سورتی پرواز اورژانس هوایی الیگودرز برای نجات این کوهنوردان به منطقه انجام شده است.

وی عنوان کرد: متأسفانه با وجود اعزام امدادگران هلال‌احمر، پنج نفر از این کوهنوردان فوت، سه نفر مصدوم و یک نفر همچنان مفقود است.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی لرستان، گفت: یک مصدوم این حادثه به بیمارستان شهید «ولیان» و دو مصدوم به بیمارستان امام جعفر صادق (ع) الیگودرز منتقل شدند.
هلال‌احمر لرستان: عملیات جست‌وجو به فردا موکول شد
محمد قدمی مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر لرستان هم در گفت‌وگو با خبرنگار سایت احکام، اظهار داشت: عملیات جستجوی کوهنوردان مفقود شده در «اشترانکوه» به فردا شنبه موکول شد.
وی عنوان کرد: خوشبختانه چهار کوهنورد مصدوم پس از ساعت‌ها عملیات توسط تیم‌های امداد و نجات کوهستان جمعیت هلال‌احمر ازنا و الیگودرز و تیم‌های امداد هوایی جمعیت هلال‌احمر و اورژانس به بیمارستان منتقل شده‌اند.
مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر لرستان، ادامه داد: پس از چند ساعت جست‌وجو توسط تیم‌های عملیاتی، سرانجام پیکر دو نفر از مفقودان پیدا شد و پیکر سه نفر تاکنون پیدا نشده است.

قدمی، ادامه داد: با توجه به مساعد نبودن وضعیت جوی و برخورد با شب عملیات امداد و نجات فعلاً متوقف و فردا از ابتدای صبح ادامه عملیات آغاز خواهد شد.
وی گفت: از هم‌وطنان عزیز تقاضامندیم اخبار حوادث را از منابع معتبر پیگیری کرده و از نشر اکاذیب خودداری کنند.
آذر ۱۴۰۲ و تداعی حادثه آذرماه ۱۳۹۷
حادثه آذرماه امسال در حالی رخ داد که آذرماه سال ۱۳۹۷ تعداد ۱۴ نفر کوهنورد مشهدی که به همراه یک کوهنورد الیگودرزی برای صعود به ارتفاعات اشترانکوه – آلپ ایران – عازم منطقه شده بودند دچار حادثه شدند. این کوهنوردان به‌رغم اعلام هواشناسی مبنی بر شرایط نامساعد جوی با همراهی یکی از کوهنوردان الیگودرزی راهی منطقه می‌شوند که متأسفانه در ادامه مسیر با «بهمن» مواجه شده و از هم فاصله می‌گیرند.

در جریان این حادثه ۸ کوهنورد مشهدی به همراه یک کوهنورد الیگودرزی جان باختند که پیکر آخرین کوهنورد مفقودی حادثه پس از ۷ روز جست‌وجو در اشترانکوه پیدا شد.
به‌رغم وقوع این حوادث تلخ همچنان شاهد برخی صعودهای غیرایمنی کوهنوردان در شرایط نامناسب اشترانکوه هستیم.
«آلپ ایران» کجاست؟
رشته‌کوه اشترانکوه از بلندترین رشته‌کوه‌های زاگرس است که از غرب به شهرستان دورود، از شمال به شهرستان ازنا و از شرق و جنوب به شهرستان الیگودرز محدود می‌شود؛ اشترانکوه به دلیل واقع‌شدن در قلب سلسله جبال زاگرس دارای قلل سرد مرتفع بالای سه هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریا و همچنین دره‌های نسبتاً گرم است. اشترانکوه رشته‌کوهی به طول تقریبی ۵۰ کیلومتر است که در جهت شمال غربی – جنوب شرقی امتداد دارد.
یخچال‌های طبیعی و دائمی این رشته‌کوه که یکی از زیباترین کوه‌های کشور به شمار می‌رود، در تمام سال از برف‌ویخ پوشیده است. اشترانکوه در جنوب شهر دورود و ازنا قرار دارد و به «آلپ ایران» نیز معروف است؛ البته این نام تنها به‌خاطر بلند بودن آن به آن تعلق نگرفته است؛ بلکه به دلیل شیب تند کوه‌هایش و دره‌های جوان و «وی» شکل و یخچال‌های طبیعی است.
قله «سن‌بران» هم به ارتفاع ۴۱۵۰ متر مرتفع‌ترین قله رشته‌کوه اشترانکوه است و بعد از دنا و زرد کوه سومین رشته‌کوه مرتفع زاگرس محسوب می‌شود. درباره وجه تسمیه «سن‌بران» باید گفت مردم بومی این منطقه اعتقاد دارند که سنبران در زبان محلی، سنگ «سفت‌وسخت و بران» معنی می‌شود و به همین دلیل هم‌نام محلی را روی این قله گذاشته‌اند.

بنابراین گزارش، بررسی حوادث گوناگون رخ‌داده در کوهستان نشان می‌دهد که بیشترین آسیب‌ها یا ناشی از بی‌توجهی به هشدارها بوده و یا به دلیل نقص در آموزش و رعایت‌نکردن آنها است.
کارشناسان می‌گویند که «شیب، یکی از مهم‌ترین عوامل اصلی سقوط بهمن است و در شیب‌های ۳۵ تا ۴۵ درجه اتفاق می‌افتد؛ پس در زمان عبور از این مناطق باید دقت لازم را داشت»؛ موضوعی که در اشترانکوه وقوع آن همواره محتمل است.
عموماً امکان ریزش بهمن در روزهای پس از باد و بارش به‌مراتب بیشتر است و تجربه نشان داده بیشترین بهمن‌ها مربوط به اولین بارش‌های برف و آخرین بارش‌های فصل بوده است؛ این در حالی است که طی روزهای گذشته لرستان شاهد بارش باران و نخستین برف پاییزی بوده است. امیدوارم از خبر داغ دل «آلپ ایران» تازه شد/ تکرار دوباره حادثه «بهمن» در
آذر!
راضی بوده باشید.

داغ دل «آلپ ایران» تازه شد/ تکرار دوباره حادثه «بهمن» در
آذر!  در تاریخ ۲۰۲۳-۱۱-۲۵ ۰۲:۳۸:۰۹