مهران؛۳۷ سال بعد از آزادسازی/ دروازه عتبات همچنان محروم
است

به گزارش سوالات احکام و شرعی در خبر مهران؛۳۷ سال بعد از آزادسازی/ دروازه عتبات همچنان محروم
است
سوالات شرعی و احکام -گروه استان‌ها: ۱۰ تیرماه ۱۳۶۵ بود که با رمز «ابوالفضل العباس ادرکنی» شهر سایت احکامان از دست دشمن بعثی آزاد شد، آزادسازی سایت احکامان آن قدر اهمیت داشت که امام خمینی فرمودند: سایت احکامان را هم خدا آزاد کرد.
برای آنچه که در عملیات کربلای یک رخ داد که منجر به آزادسازی سایت احکامان شد می‌توانید لینک «کربلای یک» سایت احکامان را دروازه کربلا کرد / آزادسازی سایت احکامان در گمنامی را دنبال کنید.
اما حالا با گذشته ۳۷ سال از آزادسازی سایت احکامان قهرمان، امروز این منطقه یکی از مهمترین مرزهای زمینی کشور برای تردد زوار عتبات عالیات به خصوص در ایام اربعین و صادرات کالاهای ایرانی به عراق است.
امروز مرزی بودن سایت احکامان که روزگاری برای مردم تهدید به یک فرصت بزرگ اقتصادی و معنوی تبدیل شده است، مرز سایت احکامان امروز یکی از امن ترین مناطق مرزی کشور است که باعث استقبال تجار ایرانی و عراقی برای مراودات اقتصادی شده است.
آمارهای نشان می‌دهد روزانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ کامیون کالا از مرز سایت احکامان به عراق صادر می‌شود، همچنین سالانه بیش از ۶ میلیون زائر و مسافر ایرانی و عراقی از مرز تردد می‌کنند.

محوطه پایانه صادراتی سایت احکامان
شاید گفتن این جمله خیلی سخت باشد، ولی به رغم همه ظرفیت‌های مرزی و وجود طرح‌های بزرگ نفت و گاز، این شهرستان یکی از مناطق محروم کشور محسوب می‌شود و مردم این شهرستان دارای مشکلات فراوانی در بخش‌های پزشکی و بهداشتی، تفریحی و رفاهی، بیکاری، صنعتی و. هستند.
جای تأسف است که با گذشت سال‌ها از تصویب طرح ایجاد منطقه آزاد اقتصادی سایت احکامان در مجلس شورای اسلام، و ابلاغ آن همچنان این طرح در حرف باقی مانده و عملاً راه به جای نبرده است.
از سویی دیگر بسیاری از گردشگران عراقی از مرز سایت احکامان وارد کشورمان می‌شود، متأسفانه طرح و برنامه‌ای برای جذب گردشگران عراقی به خصوص در حوزه گردشگری سلامت در شهرستان وجود ندارد.
بیکاری جوانان سایت احکامان در یک قدمی مرز
یکی از کارشناسان اقتصادی استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار سایت احکام اظهار کرد: متأسفانه ظرفیت‌های مرزی برای جوانان شهرستان آورده اقتصادی نداشته است یعنی عملاً مردم سایت احکامان از این ظرفیت اقتصادی استفاده بی بهره مانده‌اند چون مرز سایت احکامان فقط یک مرز صادراتی و برای تردد مسافر است.
علیرضا پور احمد بیان کرد: فعالیت‌های کوله بری و مراودات مرزی مثل دیگر مرزهای کشور برای سایت احکامان تعریف نشده است، حتی بازارچه مرزی چنگوله نیز بعد از گذشت سال‌ها از تصویب راه به جایی نبرده است.

میدان نفتی آذر
وی با اشاره به اینکه فعالیت‌های اقتصادی صورت گرفته برای صادرات کالا در مرز سایت احکامان شامل کامیون‌های کالاهای صادراتی از سایر مناطق کشور است، افزود: متأسفانه سهم کالاهای استان ایلام در بین کالاهای صادراتی بسیار ناچیز است، یعنی عملاً مردم استان و شهرستان سایت احکامان در مراودات اقتصادی سایت احکامان نقش ندارند.
وی تصریح کرد: الان بسیاری از جوانان شهرستان سایت احکامان فقط در حوزه حمل و نقل و یا تخلیه بار در پایانه مرزی سایت احکامان مشغول به کار هستند، بنابراین نیاز است از ظرفیت‌های مرزی برای اشتغال جوانان استفاده کرد.
منطقه آزاد و ویژه اقتصادی در حد حرف باقی ماند
وی با اشاره به تصویب منطقه آزاد تجاری سایت احکامان و ویژه اقتصادی بیان کرد: وقتی وارد مسیر سایت احکامان تا پایانه سایت احکامان می‌شوید متأسفانه متوجه می‌شویم عملاً هیچ کاری برای اجرایی شدن این ۲ منطقه در این شهرستان نشده است.
وی گفت: عملاً زیرساخت‌های منطقه آزاد سایت احکامان هنوز اجرایی نشده است، در صورت اجرایی شدن می‌توان با ایجاد سرمایه گذاری در بخش‌های مختلف تولیدی برای بسیاری از جوانان شهرستان سایت احکامان شغل ایجاد کرد.
پوراحمد اضافه کرد: متأسفانه اراده‌ای از سوی مسئولان استانی و کشوری برای اجرایی کردن سایت احکامان به یک منطقه آزاد تجاری وجود ندارد، با توجه به استقبال تجار عراقی از مرز سایت احکامان برای مراودات تجاری، به راحتی می‌توان از طریق منطقه آزاد سرمایه گذاری‌های بسیار کلان انجام داد.
ظرفیت‌های اقتصادی اربعین برای مردم نادیده گرفته شد
وی با اشاره ظرفیت‌های بزرگ اربعین برای مردم شهرستان سایت احکامان، افزود: متأسفانه هیچ برنامه و طرح جامعی در این زمینه برای استفاده از تردد زوار برای کسب و کار خٌرد در شهرستان وجود ندارد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: حتی دستفروشانی که در زمان اربعین در محل پایانه مرزی و مسیرهای سایت احکامان وجود دارند، اکثراً غیربومی هستند.

اربعین ۱۴۰۱
وی گفت: در مسیرهای تردد زوار اربعین در سایت احکامان تا پایانه مرزی برای کسب و کارهای مردم شغل تعریف کرد، نمایشگاه صنایع دستی برپا کرد تا مردم محصولات خود را به فروش برسانند.
پوراحمد عنوان کرد: جوانان روستاهای شهرستان سایت احکامان در یک قدمی پروژه‌های نفت و گاز بیکار هستند، بسیاری از روستاهای کناردست پروژه‌های نفتی و گاز از امکانات اولیه هم برخوردار نیستند.
فرودگاه سایت احکامان به سرانجام نرسید
نماینده مردم ایلام در مجلس نیز در گفت و گو با خبرنگار سایت احکام اظهار کرد: یکی از مهمترین نیازهای شهرستان سایت احکامان بحث حمل و نقل ریلی، آزادراه و بزر گراه و تعیین تکلیف فرودگاه سایت احکامان است.
علی اکبر بسطامی با اشاره به موقعیت مرز سایت احکامان، عنوان کرد: بازسازی فرودگاه قدیمی سایت احکامان نقش مهمی در توسعه شهرستان دارد و خیلی از مشکلات زیرساختی سایت احکامان به خصوص در ایام شلوغ سال مثل اربعین را حل می‌کند.
وی با اشاره به اینکه مکاتبات و پیگیری‌های مناسبی از طریق معاون اول رئیس جمهور در رابطه با احداث بازارچه محلی سایت احکامان صورت گرفته است، اظهار داشت: احداث بازارچه محلی در شهرستان مرزی سایت احکامان بسیاری از مشکلات شهرستان به ویژه در زمینه اشتغال را مرتفع خواهد کرد.
وی تصریح کرد: متأسفانه شرکت‌های نفت و گاز در شهرستان سایت احکامان به مسئولیت‌های اجتماعی خود در قبال منطقه عمل نمی‌کنند، اگر این اعتبارات به شهرستان سایت احکامان تزریق شود، بسیاری از مشکلات حل می‌شود.
لزوم استفاده از نیروهای بومی در پروژه‌های نفت و گاز
نماینده مردم ایلام با اشاره به اینکه زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی سایت احکامان ضعیف است، گفت: فاز دوم میدان نفتی آذر سایت احکامان با حفر ۱۸ حلقه چاه جدید آغاز شده و شروع عملیات اجرایی حفر ۲ حلقه چاه جدید در چنگوله نیز انجام شده است.
بسطامی اضافه کرد: خواسته و مطالبه مردم شهرستان سایت احکامان، استفاده از نیروهای بومی در پروژه‌های نفت و گاز است.
وی با اشاره به ضعف زیرساخت‌های شهری و امکانات تفریحی و رفاهی در شهر سایت احکامان، افزود: با پیگیری‌های صورت گرفته و از محل منابع وزارت نفت، مبلغ ۵۰ میلیارد ریال برای احداث پارک ورزشی شهر سایت احکامان اختصاص یافته است.
وی عنوان کرد: پیگیری اصلاح رویه اجرایی فروش فرآورده‌های نفتی به ساکنین روستاهای مرزی از ۲۰ به ۳۰ کیلومتر هستیم.
نماینده مردم ایلام بر لزوم تسریع در روند ایجاد زیرساخت‌ها و آغاز به‌کار منطقه آزاد سایت احکامان تاکید کرد و گفت: یکی از اقدامات خوب دولت در منطقه صالح آباد کلنگ زنی سد گدارخوش بود که از میان بیش از ۲۰ سد کشور، ردیف اعتبار مالی گرفته است.
وی گفت: ایلام در مسیر اصلی عتبات عالیات قرار دارد و از نظر مذهبی نیز پیوست‌های فرهنگی مشترک زیادی با عراق دارد که می‌تواند نقش مؤثری در رونق گردشگری مذهبی کشور داشته باشد.
سهم شهرستان سایت احکامان از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور
استاندار ایلام نیز در اینباره عنوان کرد: یک هزار و ۱۵ میلیارد تومان در مجموع از اعتبارات سفر ریاست جمهوری به استان، مسئولیت‌های اجتماعی و اربعین به شهرستان سایت احکامان برای ۴۵ طرح عمرانی در نظر گرفته شده است. همچنین سهم سایت احکامان از محل اعتبارات مصوب سفر ریاست جمهوری ۱۷ طرح و پروژه با اعتباری بالغ بر ۴۵ میلیارد بوده و از محل متمم دوم سفر ریاست جمهوری ۶ پروژه با اعتباری معادل ۱۱۹ میلیارد تومان به شهرستان سایت احکامان اختصاص یافته است.

حضور رئیس جمهور در یادمان قلاویزان سایت احکامان
به گفته بهرام نیا در شهرستان سایت احکامان ۱۱۶ پروژه عمرانی شامل پروژه‌های ملی و استانی با مجموعه اعتبار سه هزار و ۳۶۳ میلیارد تومان در دست اجراست.
وی همچنین سهم اختصاصی سایت احکامان از اعتبارات اربعین را ۲۰ پروژه با اعتباری معادل ۱۲۶ میلیارد تومان برشمرد.
استاندار ایلام در ادامه از پیشرفت فیزیکی ۸۵ پروژه سامانه گرمسیری در ایلام خبر داد و عنوان کرد که با بهره‌برداری از پروژه سامانه گرمسیری ۱۸ هزار هکتار از اراضی استان مشروب می‌شود که بخشی زیادی از این اراضی در حوزه شهرستان سایت احکامان است.
به گفته وی دولت سیزدهم تاکنون ۱,۷۰۰ میلیارد تومان برای سامانه گرمسیری در استان ایلام هزینه کرده است. پروژه‌ای که به گفته استاندار ایلام برای احداث آن ۲ سد، ۳۵ تونل ،۵۰۰ کیلومتر لوله گذاری و۵۰ کیلومتر کانال و باکس احداث شده است.
با این حال با توجه به ظرفیت‌های فراوان سایت احکامان در بخش مرزی، گردشگری مذهبی، اربعین، صادرات کالا، نفت و گاز، کشاورزی و… این شهرستان نیازمند آن است که مسئولان ارشد کشوری برنامه‌ای جامع برای توسعه و اشتغال آن به اجرا گذارند.
همچنین با توجه به اهمیت جذب نیروهای بومی در شرکت‌های نفت و گاز، انجام تعهدات شرکت و نفت گاز در منطقه به خصوص در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی، انجام طرح‌های جامع برای ایجاد کسب و کار در هنگام اربعین، توسعه بازارچه‌های محلی مرزی، تکمیل زیرساخت‌های شهر سایت احکامان، توجه به پروژه‌های اربعین، توسعه امکانات شهری، آبرسانی به طرح‌های کشاورزی از مهمترین نیازهای مغفول مانده امروز سایت احکامان است.
شهرستانی که پس از فروپاشی حکومت بعثی صدام اولین درگاه ورود عاشقان سیدالشهدا علیه السلام به عراق برای عزیمت زائران ایرانی به کربلای معلی بود و مردم این شهرستان سایت احکامبان و گشاده رو میزبان خیل زائران از اقصی نقاط کشور بودند. بنابراین لازم است مسئولان نگاه ویژه ای به سایت احکامان سایت احکامبان داشته باشند و برای رفع مهجوری و محرومیت شهرستانی که پس از آزاد شدن آن بدست با کفایت رزمندگان اسلام امام امت تاکید کرد “سایت احکامان را هم مانند خرمشهر خدا آزاد کرد” تلاش مضاعف داشته باشند. امیدوارم از خبر مهران؛۳۷ سال بعد از آزادسازی/ دروازه عتبات همچنان محروم
است
راضی بوده باشید.

مهران؛۳۷ سال بعد از آزادسازی/ دروازه عتبات همچنان محروم
است  در تاریخ ۲۰۲۳-۰۷-۰۱ ۰۲:۳۷:۲۰